Home Modern Klassiek Musicals Concerten Jazz en Pop Festivals Jeugd About Us
www.theateralert.com
Home Modern Klassiek Musicals Concerten Jazz en Pop Festivals Jeugd About Us
www.theateralert.com

De 400ste sterfdag van William Shakespeare (1564-1616) brengt ook in Nederland nieuwe projecten aan de oppervlakte. Regisseur Paula Bangels, producent Hans Cornelissen en auteur Louis van Beek werken momenteel in eigen huis (DommelGraaf & Cornelissen Entertainment) aan een musical over hamlet, getiteld HAMLET.MUSICAL.

Het verhaal van Shakespeare over de twijfels van een wraaknemende koningszoon zal op een moderne wijze worden verteld aan de hand van spel, zang, dans en nieuw gecomponeerde muziek. Het moet een echte musical worden, en geen muziektheater, benadrukken de makers. ‘Er wordt vaak naar musicals gekeken alsof het geen gewaardeerde kunstvorm is, maar wij zijn het daar niet mee eens. Iets staat of valt bij de kwaliteit ervan,’ zegt Cornelissen. ‘Als de eeuwenoude verhaallijn van Hamlet ooit kon worden uitgeleend aan de Lion King en er verfilmingen bestaan van Romeo en Julia, waarom dan geen musical over Hamlet? Het is heftige thematiek, maar tegelijkertijd een mooi verhaal voor jong en oud.’

De musical zit nog in een vroegtijdig stadium, maar een tipje van de sluier kunnen de makers alvast lichten. ‘Het verhaal zal worden losgetrokken van de tijd waar het zich in afspeelt, namelijk het Deense hof van een paar eeuwen geleden. We willen de musical in een tijdloze context plaatsen, zonder ouderwetse kostuums, maar met personages die voor het publiek herkenbaar zullen zijn. Typische Shakespeare-elementen als poëzie en het taalgebruik blijven natuurlijk onderdeel  van het stuk.’

De verwachting is dat de musical binnen drie jaar op het toneel staat.

Edwin Jonker en Bettina Holwerda gaan de hoofdrollen spelen in de musical A Chorus Line, die op maandag 21 november in première gaat in het Zaantheater te Zaandam. Martin Michel is verantwoordelijk voor de regie en choreografie. Producent Dommelgraaf & Cornelissen Entertainment brengt voor het eerst in vijftien jaar een Nederlandstalige versie van het wereldberoemde stuk op de planken. A Chorus Line was voor het laatst in de Nederlandse theaters te zien in het seizoen 2001-2002.

Artistiek directeur Hans Cornelissen: “Deze titel stond al jaren op onze verlanglijst. Het wordt onze eerste dansmusical. Deze musical gaat over ons vak. En als er een musical is waarin alle disciplines gelijkwaardig aan bod komen is het deze. Zinderende choreografieën, indringende spelscènes en prachtige, wereldberoemde songs. We zijn blij met de grotendeels jonge en getalenteerde cast. Hoofdrollen zijn er voor Edwin Jonker, Zach, die de laatste jaren de ene na de andere mooie rol speelt en Bettina Holwerda, Sheila, ster uit musicals als Fame en Grease. Na een periode waarin haar gezin centraal stond keert Holwerda hiermee terug met een hoofdrol in een grote productie.

Naast Edwin en Bettina staan er in A Chorus Line acteurs die momenteel succesvol zijn in het buitenland, zoals Fleur Jagt, Cassie en Leon de Graaf, Mike en ook acteurs die het verleden bij ons hun eerste stage-rol speelden, onder wie Esmee Dekker, Diana”. Verdere rollen zijn voor Peter van Dosselaar, Joke van Robbroeck, Eline Voorn, Sabine van Tiel, Oonagh Jacobs, Sarah Cremers, Jody Bhe, Leo-Alexander Hewitt, Micheal Konings, Roman Brasser, Kick Spijkerman, Martijn van Voskuilen, Benjamin Boer, Gijs Stallinga, Maria Hengst, Willemijn Maandag, Tessa Tuk, Jeroen Logghe, Yannick Plugers en Robin Smits.

A Chorus Line speelt zich af op een toneel in een Broadway theater waar een groep dansers auditie komt doen voor een rol. Het publiek krijgt een kijkje in hun levens en hun motieven om voor dit onzekere vak te kiezen. De muziek is gecomponeerd door Marvin Hamlisch, de teksten zijn van Edward Kleban. De voorstelling ging in 1975 op Broadway in première en staat te boek als een van de langstlopende musicals ooit. De show werd in New York meer dan zesduizend keer gespeeld en won negen Tony Awards. In 1985 volgde er een filmversie met onder meer Michael Douglas in één van de hoofdrollen.

A Chorus Line is de voorloper van tv-talentenjachten en laat de genadeloze afvalrace vol bloed, zweet en tranen van dichtbij zien. Door de briljante mix van zang, dans en meeslepend drama won de musical een regen aan prestigieuze prijzen, waaronder de eerder genoemde negen Tony Awards. Het stuk groeide wereldwijd uit tot een kaskraker en nummers als ‘I Hope I Get It’, ‘I Can Do That’, ‘What I Did For Love’ en ‘One’ werden regelrechte musicalklassiekers.

A Chorus Line is vanaf november 2016 in de Nederlandse theaters te zien.Theater Alert - 2016


info@theateralert.com

Bestel hier de nieuwe

Vernissage Art Magazine

6 nummers voor Euro 40,00

inclusief verzendkosten in NL

info@vernissage-magazine.nl

Bestel hier de nieuwe

Art Alert - Galerieagenda

10 nummers voor Euro 29,50

inclusief verzendkosten in NL

info@artalert.nl

Luxe villa's Toscane